Dundee cake

Dundee cake

Kerst is in Engeland best een dingetje, ze hebben daar ook allerlei traditionele gerechten voor bij de kerstmaaltijd. Qua gebak zijn er allerlei cake-varianten die soms weken voorbereidingstijd nodig hebben.

Dan zijn de Schotten een stukje praktischer ingesteld, deze cake is te maken met spullen uit de voorrraadkast en je hoeft niet weken van te voren te bedenken dat je hem wilt maken.

Net zo als de walnotentaart van vorige week is dit recept best zwaar, maar ten opzichte van de traditionele engelse kerstcakes is dit een lichtgewicht 😄

Je kan hem makkelijk twee weken bewaren buiten de koelkast. Berg hem wel luchtdicht op en bewaar hem in het donker. Of je eet hem nu en bakt er later nog eentje!

Ingrediënten

  • Voor het beslag
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 75 gr sinaasappelmarmelade
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 75 gr amandelmeel
  • 70 ml melk
  • 200 gr donkere rozijnen
  • 200 gr blanke rozijnen
  • 100 gr krenten

Verder heb je nog ter decoratie 75 gram blanke amandelen nodig.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 °C en plaats het rooster iets onder het midden van de oven.
  • Vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter.
  • Bekleed de bodem met bakpapier.
  • Knip van bakpapier een strook die iets hoger is dan de vorm en bekleed de zijkant van de vorm daarmee, zodat het papier iets boven de vorm uitsteekt.
  • Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop alles met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak romig en luchtig.
  • Klop de marmelade door het mengsel en mix er vervolgens een voor een de eieren door.
  • Spatel vervolgens de bloem, het bakpoeder en het amandelmeel erdoor.
  • Meng tot slot de melk, rozijnen en krenten door het beslag.
  • Schep het in de vorm en strijk het geheel glad.
  • Verdeel de amandelen in een mooi patroon over het cakebeslag.

Bak de cake in 90-120 minuten goudbruin en gaar.

Dek de cake tijdens het bakken af met aluminiumfolie als de bovenkant van de cake te donker dreigt te worden.

Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen.

Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar.

Haal na 10 minuten de rand van de vorm en laat de cake zo verder afkoelen.